5 tips om te stoppen met uitstellen

5 tips om te stoppen met uitstellen

We zijn er waarschijnlijk allemaal bekend mee: uitstelgedrag. Soms moeten of willen we aan een taak beginnen, maar het lijkt alsof we er nooit aan toe komen. We denken vaak: "Ik doe het later wel". Uitstellen kan vervelend zijn, omdat het betekent dat we taken niet op tijd afronden. Gelukkig is uitstelgedrag aan te pakken. Daarom delen we graag 5 tips om te stoppen met uitstellen. 

1. Maak een to-do lijstje
Een simpel, maar krachtig wapen tegen uitstelgedrag is het maken van een to-do lijstje. Het biedt niet alleen een overzicht van wat er moet gebeuren, maar het afvinken van voltooide taken geeft ook een voldaan en motiverend gevoel.

 2. Vervelende taken eerst
Begin met de taak waar je het meest tegenop ziet. Door deze taak als eerste te voltooien, ontdoe je jezelf van een last en krijg je meer controle over je takenlijst. Het ergste heb je die dag al gedaan, waardoor de rest van de taken gemakkelijker lijken.

 3. Maak een realistische planning
Het is belangrijk om een goede planning te maken, zodat je niet te veel hooi op je vork neemt. Bedenk voor elke taak hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Dit helpt niet alleen bij het organiseren van je taken, maar geeft ook een realistisch beeld van wat haalbaar is binnen een bepaalde tijdsperiode.

4. Minimaliseer afleiding
Om zo productief mogelijk te zijn, is het slim om afleidingen te vermijden. Dus, laten we die pushmeldingen even uitzetten, de telefoon buiten handbereik leggen en een rustige werkomgeving creëren. Door afleiding te verminderen, merk je dat je je beter kunt concentreren en het makkelijker wordt om een taak in één keer af te ronden.

 5. Verklein je taken
Grote taken kunnen soms ontmoedigend lijken. Maar een handige truc is om ze op te splitsen in kleinere stukken. Het aanpakken van deze kleinere taken maakt de hele taak minder overweldigend. Hierdoor voel je je eerder gemotiveerd om eraan te beginnen, omdat een grote taak nu te overzien is.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.